Een goede SD-kaart: cruciaal voor je foto’s

Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat doet het precies? Een SD-kaart is onmisbaar in elke camera. Een camera zonder SD-kaart valt zelfs te vergelijken met een lichaam zonder hersenen. Het omhulsel is er, maar verder gebeurt er weinig. Maar waar heb je hem precies voor nodig? En waar moet je op letten bij de aanschaf?

Wat doet een SD-kaart precies?

Het is de geheugenkaart van je camera, de plaats waar de foto’s worden opgeslagen. Je kan kaarten van verschillende groottes kopen, met dus een grotere of kleinere opslagcapaciteit. Deze capaciteit wordt uitgedrukt in MB’s of GB’s, net zoals bij een smartphone bijvoorbeeld. Momenteel zijn er kaarten te koop van bijvoorbeeld 2GB, maar ook van 64GB. Eén foto is gemiddeld maar een aantal MB en één GB staat gelijk aan 1000 MB. Daar past dus een flink aantal foto’s op! De afgelopen jaren is de gemiddelde opslagcapaciteit enorm gegroeid. Waar je vroeger geheugenkaarten kon kopen waar de capaciteit in MB werd uitgedrukt, spreken we nu eigenlijk alleen nog maar van GB’s.

Welke kaart past bij mij?

Welke optie past bij jou? Om die vraag te beantwoorden, is het belangrijk om je af te vragen wat je wil bereiken. In andere woorden: waarom en hoe vaak maak je foto’s? Als je veel reist, kan het handig zijn om meerdere SD-kaarten met een relatief kleine opslag aan te schaffen. Als er dan eentje kwijt raakt of kapot gaat, is dat niet het einde van de wereld. Dit kan dus een goede optie zijn voor de avontuurlijke hobby-fotograaf. Maar werk je bijvoorbeeld als bruiloftsfotograaf of wil je dat gaan doen? Dan is halverwege het feest de SD-kaart moeten vervangen, wel zo ongeveer het laatste wat je wil doen… In dat geval is het verstandiger om ten minste één kaart aan te schaffen met een grote opslagcapaciteit.

Beveiliging van je foto’s

Je kan je SD-kaart zelfs ‘op slot zetten’! Op de zijkant van de kaart vind je vaak een kleine schuif, die je op de slotkant kan zetten. Dan kan je geen foto’s meer opslaan en verwijderen. Dit is een handige optie om te voorkomen dat je foto’s per ongeluk of met opzet gewist worden. Ideaal als je je toestel uitleent, bijvoorbeeld aan iemand met iets minder technische vaardigheden…
Kortom, er bestaan SD-kaarten voor iedere situatie en gebruikerswens. Denk goed na over jouw fotografiewensen en welke optie het beste bij jou past. Veel fotografieplezier!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *