Wat doet een vuurschaal met je tuin?

Er verschijnen steeds meer en meer vuurschalen in onze tuinen. Dat past in de huidige trend van meer en langer verblijven in je tuin om er zoveel mogelijk van te genieten. Ook op frissere avonden zoals in het vroege voorjaar of in het najaar? Dan zorgen vuurschalen voor de welgekomen verwarming. Er zijn zo verrassend veel soorten, modellen en materialen van vuurschalen en dat maakt het maken van de juiste keuze er zeker niet makkelijker op. Waar moet rekening mee worden gehouden bij het kiezen van de juiste vuurschaal?

De stijl van je vuurschaal

Als je enkele belangrijke factoren in overweging neemt bij het kopen van een vuurschaal voor je tuin, zul je er zeker geen spijt van krijgen. De vuurschaal is niet alleen samengesteld uit een verscheidenheid aan materialen, maar biedt ook een diverse stijlen. De stijl van vuurschalen varieert van een eenvoudig standaardmodel op basis van een metalen band tot een multifunctionele vuurschaal voorzien van alle mogelijke accessoires en zelfs een drankenkoeler.

Het materiaal 

Vuurvaste schalen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, van gietijzer tot zwart gecoat staal en weervast staal, met een duurzame en moderne uitstraling. Alle materialen hebben hun specifieke voor- en nadelen. Door tegen elkaar af te wegen, vind je ongetwijfeld die vuurschaal aan je verwachtingen voldoet. Vooral gietijzer is een veel gebruikt materiaal bij de productie van vuurschalen. Dit materiaal behoud zijn vorm, zelfs bij de hoogste temperaturen. Bovendien heeft het een perfecte warmteverdeling. Gietijzeren vuurschalen zijn wél zwaar en dus moeilijk verplaatsbaar.

Cortenstaal

Als weerbestendig materiaal weerstaat het aan ons snel wisselend klimaat. Onder invloed van deze weersomstandigheden vuurschalen uit cortenstaal na verloop van tijd een bruine roestlaag. Cortenstaal is een duurzaam materiaal en gaat dus opvallend lang mee. Het oxidatieproces duurt gemiddeld zes maanden en dat kan het water in de schaal wel een roestkleur geven die daarna spontaan verdwijnt.

Gecoat staal 

Vuurschalen uit cortenstaal krijgen vaak een beschermende coatinglaag waardoor deze schalen makkelijk kunnen gerecycleerd worden. Hun zwart uiterlijk zorgt voor een industrieel karakter.

Welke brandstof voor je vuurschaal?

Hout is de beste brandstof voor je vuurschaal, zeker als je het vooral gezellig wilt houden. Kies je voor hout als verwarming voor je vuurschaal? Hou dan rekening  met de grootte van je houtblokken. Die bedraagt gemiddeld een halve meter. Kies dus een vuurschaal die daarop is afgestemd. Als verwarmingsbron voor je vuurschaal heb je verder de keuze uit propaan en aardgas. Waak er dan wel over dat je voldoende kunt verluchten.

Verplaatsbare vuurschalen

Deze vuurschalen zijn erg handig als je weet dat je ze vaak zult verplaatsen en je ze niet alleen in je tuin maar ook op je terras of je balkon wilt gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *